Meubel- en interieurbouw volledig op maat!

Offerte

Tips voor het onderhoud van een draaikiepraam

Draaikiepraam onderhoud

Het goed onderhouden van uw draaikiepraam is erg belangrijk wanneer u ervoor wilt zorgen dat het goed blijft werken. Wanneer het kiepraam goed afgesteld en onderhouden wordt, werkt het namelijk soepeler, lichter en gaat het een stuk langer mee. U kunt goed zelf het onderhoud aan het draaikiepraam en het hang- en sluitwerk verrichten. Maar soms moeten draaikiepraam onderdelen vervangen worden. Daar kunt u beter een specialist voor inschakelen. Wij vertellen er meer over in dit blog.

Smeren van het raam

Wanneer het hang- en sluitwerk van het draaikiepraam droog loopt, of wanneer het verkeerd afgesteld is, wordt de aandrijfweerstand groter. Hierdoor neemt slijtage flink toe. Ook zal het raam minder goed werken. Het is daarom belangrijk om het zo nu en dan te smeren. Dit onderhoud kunt u het beste een keer per jaar uitvoeren. U gebruikt een vetvrij smeermiddel dat u op alle bewegende delen spuit. Sluit het raam en draai de raamkruk een paar heel helemaal open en dicht. Breng ook wat smeermiddel op de sluitkommen of sluitplaatjes aan om de sluitweerstand te verminderen. Gebruik geen olie of vet om de bewegende delen te smeren. Dit trekt vuil aan en gaat op den duur aankoeken.

Het raam goed afstellen

Naast het smeren van het draaikiepraam, is het ook belangrijk dat het goed afgesteld is. Als het goed afgesteld is, kan de bedieningskruk ook als het raam dicht zit 0° tot 180° gedraaid worden. Als dit niet kan, of wanneer u er veel moeite moet doen, is het sluitwerk niet goed afgesteld of drooggelopen. We raden aan om het (opnieuw) afstellen van het draaikiepraam over te laten aan een specialist, want dit is niet altijd een makkelijke taak.

Wat als het draaikiepraam kapot is?

Als het hang- en sluitwerk van het draaikiepraam kapot is, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Zo kan het door het vele gebruik komen, is het sluitwerk drooggelopen of is er sprake van een vuilophoping. Is het nodig om draaikiepraam onderdelen te vervangen, dan kunt u hiervoor niet zomaar naar de bouwmarkt gaan. Wij raden aan om hiervoor een specialist in te schakelen.

Heeft u nog vragen over het onderhoud van een draaikiepraam? Neem contact met ons op, wij voorzien u graag van deskundig advies.

© Copyright Zollinger. All Rights Reserved