Meubel- en interieurbouw volledig op maat!

Offerte

Wat is Belgisch hardsteen?

Het best bewaarde geheim van onze zuiderburen

Wie voor de keuze staat bij het kiezen voor een natuurstenen vloer of aanrechtblad, kan vaak ook kiezen voor Belgisch natuursteen. Maar weet u dan wat u koopt? Om u goed te informeren, kunt u hier meer lezen over het best bewaarde geheim van onze zuiderburen: Belgisch hardsteen!

Wat is Belgisch hardsteen?

Belgisch hardsteen is een natuurlijke, compacte kalksteen. Kenmerkend zijn de fraaie grijsblauwe tinten en de vele fragmentarische fossiele resten in het oppervlak. Het glinsterende breukvlak van de steen doet denken aan graniet. En daarom noem men het ook wel ‘petit granit’.

Ontstaan van deze bijzondere steensoort

Belgisch hardsteen wordt gewonnen in het Belgische Henegouwen. Het is een sedimentair gesteente. Dit betekent dat het is gevormd uit lagen opeengestapeld sediment of organisch materiaal. Het is ontstaan uit lagen kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van onderwaterflora en -fauna. Het heeft ook zeer kenmerkende witte vlekjes ofwel ‘crinoïden’. Die worden veroorzaakt door een hoog aandeel versteende fauna. Deze resten zijn soms zichtbaar aan het oppervlak wat de aanblik en de waarde van het materiaal verhoogt.

Miljoenen jaren oud

Dit blauwe hardsteen werd maar liefst meer dan 345 miljoen jaar geleden gevormd. Toen heerste een heel ander klimaat. De Belgische Ardennen maakten toen deel uit van een tropische zee vol met koralen die dikke kalksteenlagen op de zeebodem achterlieten. Die vormen nu het blauwe hardsteen.

De witte vlekje, ofwel crinoïden

De witte vlekjes in het Belgisch hardsteen zijn fossielen van crinoïden, ook wel zeelelies genoemd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het eigenlijk geen bloemen, maar een diersoort die verwant is aan zeesterren en zee-egels. In onze contreien kwamen deze diertjes destijds enorm veel voor, waardoor de blauwe steen nu een prachtig geheel vol witte vlekjes vormt.

Populaire steensoort

De meeste mensen zijn dol op Belgisch hardsteen. Ze geven elk interieur, gevel of terras een uniek en authentiek uiterlijk. Gezaagd vertoont Belgisch hardsteen al zijn natuurlijke variaties van blauwgrijze kleuren. Verdere bewerkingen, zoals zoeten of vlammen, kunnen de oorspronkelijk aanwezige kleurnuances extra doen uitkomen of benadrukken. Elke specifieke steen is uniek. Wilt u ook Belgisch hardsteen kopen? Neem dan een kijkje bij een specialist in natuursteen vloeren. U wordt er ongetwijfeld ook door betoverd!

Wat vind u Belgisch hardsteen? Wij lezen u mening graag in het contactformulier op onze website.

© Copyright Zollinger. All Rights Reserved