Meubel- en interieurbouw volledig op maat!

Offerte

Drie tips om te stoken in een houtkachel

Zo maak je vuur in je houtkachel

Heb jij een mooie houtkachel aangeschaft? Gefeliciteerd! Houtkachels staan ontzettend mooi in bijna ieder interieur, maar het aansteken van zo’n kachel is nog een hele kunst. Wij zijn gek op mooie haarden, we schreven er niet voor niets al eerder eenblog over. In dit blog geven wij je drie handige tips om een vuurtje te stoken in jouw houtkachel of open haard. Lees snel verder!

Tip 1: Kies het juiste hout

Je denkt misschien dat het niet uitmaakt wat voor hout je als brandstof gebruikt voor je kachel, maar niets is minder waar. Zo is het ontzettend belangrijk dat het stookhout niet geverfd of geïmpregneerd is en ook lijmresten zijn uit den boze. Bovendien is het belangrijk dat het hout goed droog is. Wanneer je met vochtig hout gaat stoken, krijg je meer rookproductie en bovendien komt er door vochtig hout meer fijnstof in de lucht. Krantenpapier en karton lijken goede oplossingen, maar deze zijn bijzonder milieuonvriendelijk als brandstof.

Tip 2: Begin klein

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk genieten van een flink knapperend haardvuur, maar het is belangrijk om klein te beginnen met je vuurtje. Begin met takjes van 25 tot 30 centimeter, daarnaast kun je gebruik maken van aanmaakblokjes. Wanneer het vuur in formaat is toegenomen voeg je grotere houtblokken toe.

Tip 3: Zorg voor goede ventilatie

Zorg dat de kachel en de ruimte waar deze in staat beiden goed geventileerd zijn. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Wanneer er niet genoeg verse lucht aanwezig is, dan ontstaat er onderdruk en dan komt de rook de kamer in. Voorkom dit door een raampje open te zetten, het ventilatierooster van de haard helemaal open te schuiven en de schoorsteenklep te openen. Wij wensen je heel veel succes met het stoken in je houtkachel!

© Copyright Zollinger. All Rights Reserved